Deze is te onderscheiden in de 'grove motoriek' en de 'fijne motoriek en zintuigen'
Onder grove motoriek verstaan we de bewegingen die een kind met het hele lichaam maakt. De bewegingen van de baby zijn nog ongecontroleerd, de baby trappelt en zwaait met zijn armpjes. Een babygym kan dan goed van pas komen. Als het kind gaat kruipen en lopen zijn trekbeesten en duwkarretjes bijvoorbeeld leuk. De baby oefent spelenderwijs met het lopen. Bij de peuters, zo ongeveer vanaf twee jaar, staat de lichamelijke ontwikkeling niet meer zo op de voorgrond als bij de baby's. De peuter heeft een stukje zelfstandigheid bereikt en kan zelf op allerlei dingen aflopen. Zijn bewegingen zullen steeds minder houterig worden. Speelgoed dat hier goed bij past zijn o.a. loopauto's en driewielers.
De kleuter heeft al vrij goed zijn spieren onder controle, toch wil hij zijn evenwichtsgevoel verder oefenen, buitenspeelgoed zoals een fiets, een springtouw en klimmen in een klimrek helpen hem hierbij. Bij de ontwikkeling van de fijne motoriek denken we aan de bewegingen die met handen en vingers worden gemaakt. Bij deze ontwikkeling spelen de zintuigen een belangrijke rol. Dus horen, zien en voelen maar vooral de coördinatie tussen wat de ogen zien en de handen doen. Zo zal een baby nog wel eens mis grijpen maar een kleuter rijgt al kralen. Bij een pasgeboren baby zal spelen de eerste maanden vooral bestaan uit luisteren, kijken en voelen. Een baby kijkt graag naar kleuren en bewegingen, een mobile die draait en waar muziek uit komt zal hem boeien.
Je kunt spelletjes als 'fietsen met de beentjes' met hem doen, of liedjes voor hem zingen. Een zachte knuffel is fijn om te voelen en een rammelaar kan hij al vaak zelf bewegen. Een peuter kan steeds beter dingen met zijn handjes doen, hij kan bijvoorbeeld beter richten. Spijkertjes inslaan en eenvoudige inlegpuzzels maken. De kleuter tenslotte kan nog fijnere dingen met zijn handen doen. Onder de lichamelijke ontwikkeling vindt u speelgoed in de categorie:
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind wordt uitgenodigd te lopen, duwen, sjouwen, trekken, gooien, klimmen en springen, dus waarmee grof motorische bewegingen worden gemaakt. Ook zonder de hier genoemde materialen komt een kind tot zitten, kruipen en lopen. Maar ouders/opvoeders geven kinderen graag een stimulans bij de lichamelijke ontwikkeling.
Spelmaterialen die binnen deze categorie vallen stimuleren en activeren de fijne motoriek en de zintuigen. We denken hierbij aan materiaal dat een beroep doet op de ontwikkeling van het gehoor, de reuk, de smaak, het gezicht, tastzin, de oog- handcoördinatie. Het materiaal nodigt uit tot experimenteren, passen en meten en vergelijken (kleur/vorm).
Tijdens het tweede levensjaar gaat een baby ontdekken dat mensen, dieren en dingen een naam hebben. U kunt uw kind hierin stimuleren door in prentenboekjes samen met hem dingen te bekijken, aan te wijzen en te benoemen. De taal van de peuter breidt zich verder uit. Daarmee komt ook het denken op een hoger niveau. Peuters kunnen al veel beter dingen onthouden. Daarom zijn spelletjes al lotto, memorie en kleurspelletjes voor hen zo leuk. Het gaat hen nog niet zo zeer om winnen of verliezen. Ook kunnen peuters steeds beter vormen en kleuren onderscheiden. Is het bouwen als spelvorm in het tweede levensjaar nog vooral gericht op vormen in en uit elkaar halen. Op de peuterleeftijd krijgt het kind steeds meer besef van verschillende maten en vormen. Ze gaan bijvoorbeeld proberen hoe blokken op elkaar passen. Met een blokkenstoof kan een peuter door steeds de vormen in de verschillende gaten te proberen te duwen spelenderwijs de verschillende vormen gaan herkennen.
De kleuter kan al meer verband leggen tussen gebeurtenissen, zij krijgen door het spelen met blokken ruimtelijk inzicht en beginnen oorzaak en gevolg te begrijpen. Een groot blok dat op een klein blok wordt geplaatst zal vallen maar andersom niet. Blokken in verschillende vormen leren het kind begrijpen dat bijvoorbeeld 2 driehoeken samen een vierkant maken. In hun denken en doen zijn kleuters veel doelbewuster geworden, zij bedenken bijvoorbeeld van te voren wat zij gaan bouwen. Het spelmateriaal kan wat ingewikkelder worden want zij leren begrippen als groot, klein, onder, lang, kort enzovoort. Op deze leeftijd komen gezelschapsspelletjes in trek. Zij zijn nu ook in staat zich beter aan de spelregels te houden en kunnen op hun beurt wachten. Onder verstandelijke ontwikkeling vindt u speelgoed in de categorie:
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarbij het gaat om zoeken, herkennen en bij elkaar brengen van vormen. Doel is: de vorm compleet maken.
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind stapelt, bouwt en gebruik maakt van diverse verbindingselementen. De categorie is opgebouwd van bouwen naar construeren.
Bij baby's spreekt men nog niet van een echt sociaal emotionele ontwikkeling. Ze spelen nog niet samen met andere kinderen bewust na wat zij in hun omgeving zien. Dit neemt niet weg dat spelletjes al 'kiekeboe' die u met uw kind kunt spelen geen sociaal emotionele functie heeft. Spelen zonder speelgoed is ook belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind, vooral voor baby's. Voor peuters is het nog moeilijk om samen te spelen. Zij spelen vooral nog naast elkaar en niet met elkaar. Zij zijn nog erg impulsief en moeten nog leren rekening te houden met andere kinderen. Een peuter wil bijvoorbeeld het liefst de treinbaan alleen in elkaar zetten. Op deze leeftijd gaan zij al wel nadoen wat zij in hun omgeving zien. Zij hebben de trein bijvoorbeeld zien rijden en gaan dit nadoen. Omdat peuters nog zo sterk op zichzelf gericht zijn in hun spel is het voor hen moeilijk om de wat ingewikkeldere gezelschapsspelletjes al te spelen. Ze kunnen nog niet zo goed op hun beurt wachten en de regels zijn nog te moeilijk voor ze.
Kleuters willen graag weten hoe alles in elkaar zit. Voorlezen kan hen helpen de wereld om zich heen te begrijpen. Bovendien wordt de ontwikkeling van de taal hierdoor gestimuleerd. Het kind leert nieuwe woorden. Moet bovendien luisteren en zich concentreren op het verhaal. Hij is minder op zichzelf gericht en beseft nu ook dat hij een eigen individu is tussen andere mensen. Hij gaat onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Samen spelen wordt belangrijker en de kleuter leert zich verplaatsen in andere mensen. Met poppen en verkleedkleren speelt de kleuter na wat hij heeft meegemaakt. Zij spelen graag winkeltje, vader en moedertje of spelen een bezoek aan de dokter na. Zo leren zij spelenderwijs hoe de wereld in elkaar zit en met hun gevoelens om gaan. Ook het doorzettingsvermogen van de kleuter is groter geworden. Zij plakken, kleien en verven graag en maken ook eerder iets af waar zij aan zijn begonnen. Onder sociaal emotionele ontwikkeling vindt u speelgoed in de categorie:
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee het kind naspeelt wat het ziet en meemaakt. Fantasiemateriaal is nodig bij het verwerken van gevoelens. Het kind experimenteert met verschillende rollen. Naarmate een kind ouder wordt, speelt het situaties die het niet zelf meegemaakt heeft, maar die het heeft leren kennen uit boeken, verhalen of Tv-series. Het kind kan terug gaan in de tijd (riddertijd) of in de toekomst leven (Sciences Fiction verhalen). Kinderen hebben fantasiemateriaal nodig om met elkaar, zichzelf en de grote mensenwereld om te leren gaan.
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen waarmee kinderen zelf vorm kunnen geven en/of zichzelf kunnen uiten. Beeldend materiaal (zoals papier, verf, klei), gereedschap (zoals hamer, schaar en weefgetouw), voorgeconstrueerde materialen (zoals stempels, gipsvormen) en muziekinstrumenten horen in deze categorie thuis.
Binnen deze categorie vallen die spellen die primair bedoeld zijn om met meerdere personen te spelen. Het speldoel staat vast en moet volgens afgesproken regels bereikt worden.
In deze lijst vindt u het speelgoed wat u in onze speelotheek kunt vinden.
Om het zoeken met uw kinderen nog leuker te maken zullen onderstaande artikelen aankomende periode voorzien worden van een afbeelding.
De artikelen zijn ingedeel in de catogorie waar het speelgoed onder valt. Het nummer wat er voor staat is het uitleennummer.
B ( Buitenspeelgoed)
1 Groene loop/duw auto
2 Step (grote step blauw/geel/rood)
3 2 in 1 soccer goal set 2x + bal
4 Springstok
5 Lego Explore
9 Poppenwandelwagen
10 Waveboard
11 Auto + Caravan
12 Bobbycare duozit
13 Stoepkrijt mandela designer
14 Knijper little tikes + helm
15 Zakkenloopzakken
16 Skilatten (hout)
17 Rolschaatsen
18 Stoepkrijt mandala designer
19 Scateboard met handvat
20 Tractor met aanhanger
21 Balanceer borden
22 Airhockey tafel
23 Speeldoek blasius
24 Lieveheersbeest loopauto
25 Kiepauto
26 Hockeyset
28 Lolobal
29 Ballentent
30 Skippy-olifant
32 Star wheel
33 Straatvoetbaltas 1
34 Shovel
35 Mega badminton
36 Veiligheidshelm
37 Stelten
38 Rondbaldoel
39 Inline skates
40 Loekie stepje
41 Hinkelmat
42 Kubb
43 Veiligheidshelm
46 Poppenwagen
47 Kegelspel
48 Mijn eerste rollers
49 Spacescooter
50 Eenwieler
51 Skippybal geel
52 Rugbybal
53 Star wheel
54 Puky step
56 Skippybal geel
58 Pedalo
59 Indianentent
60 Knotshockey
62 Volleybalveld
63 Vangspel
64 Vangnetjes spel
65 Loopauto groot - blauw/geel
68 Loopauto
69 Loopstok Kikker
72 Luchtkasteel
73 Kleine skippybal
74 Markeer discs
75 Loopkevers
78 Wip Wap Dolfijn
79 Circustent
80 Tent
81 Springbal op stok
82 Lintjes
83 Loopfiets
84 Puky step
85 Zomerski's
86 Trike
87 Trike
88 Trike
89 Trike
90 Eierloopspel + jongleerballen
92 Groot boter kaas eieren
93 Pijl en boog
96 Grote skippybal
99 Skeelers maat 34
100 Trampoline 183 cm met vangnet
106 Speelkubussen
107 Schommeltol
C (CONSTRUCTIE)
1 Blokken (Wedgits building blocks)
2 Tom Tec T
3 Kidknex
4 Marble run (knikkerbaan)
5 Nopper
6 Magnetix
8 Constructieset middel
9 Moov Streetkit 01
10 Technico (constructie)
11 Houten blokjes
12 Trein
13 Smoby werkbank
15 Lego Technic
17 Lego straatplaten
18 Dierentuin
19 Knikkerbaan
20 Kapla
21 Brio bouwdoos
22 Brio bouwdoos creatief
23 Duplo primo
24 Tic-tac-toc (hamertje tik)
25 Clicks Bouwblokken
26 Lego ton
27 Smartmax Drive en Fly
28 Smartmax Stunt
E (Educatief)
1 Mini Electro voor de allerkleinste
2 Tiptoi Starterset Op de boerderij
3 Memory spel
4 Maan , roos, visv letterdoos
5 Houten kralen
6 Multi Rijm
7 Wegenmat met auto's
8 Ik leer Engels
9 Dinosauriers
10 Wat leer ik op de kleuterschool
11 Doktersdoos
13 Spel; Het grote maan roos vis letterspel
14 Mini loco
15 Dierenboerderij (2 dozen)
16 Tel begrip
17 Titanic Smart Game
18 Plastic kralen
19 Ik leer rekenen
20 Ik leer lezen
21 Electro pocket
22 Maan, roos vis dubbelwoordspel
23 Computer: V-tech spelcomputer
24 Boerderij met sorteervormen
25 Computer: Dora's laptop
26 Electro beesten blokken
27 Electro Disney animalfriends
29 Computer: Laptop Clementoni
30 Electro Brain Box
31 Mini Loco
32 Ik leer kleuren en vormen
33 Smart Game Bunny Boo
34 Ik leer muziek
35 Tip Toy Globe
36 Gitaarboek speel je mee
37 Electro I speak English with Dora
38 Bambino loco
39 Electro Start
40 Kaartspel: Hoofdrekenen tot 100
41 Gitaar
42 Muziekhuis
43 Kralenplank
44 Electro Sound (geheugenspel)
45 Kaartspel: De tafels van vermenigvuldigi
46 Blokkentoren Castle Logix
47 Stad leuk en leerzaam
48 Spelend leren: de klok
49 Activiteitenbord Plop
59 Spel: Memory
60 Rijmlotto