1 De lichamelijke ontwikkeling

Deze is te onderscheiden in de 'grove motoriek' en de 'fijne motoriek en zintuigen'

Onder grove motoriek verstaan we de bewegingen die een kind met het hele lichaam maakt. De bewegingen van de baby zijn nog ongecontroleerd, de baby trappelt en zwaait met zijn armpjes. Een babygym kan dan goed van pas komen. Als het kind gaat kruipen en lopen zijn trekbeesten en duwkarretjes bijvoorbeeld leuk. De baby oefent spelenderwijs met het lopen. Bij de peuters, zo ongeveer vanaf twee jaar, staat de lichamelijke ontwikkeling niet meer zo op de voorgrond als bij de baby's. De peuter heeft een stukje zelfstandigheid bereikt en kan zelf op allerlei dingen aflopen. Zijn bewegingen zullen steeds minder houterig worden. Speelgoed dat hier goed bij past zijn o.a. loopauto's en driewielers.

De kleuter heeft al vrij goed zijn spieren onder controle, toch wil hij zijn evenwichtsgevoel verder oefenen, buitenspeelgoed zoals een fiets, een springtouw en klimmen in een klimrek helpen hem hierbij. Bij de ontwikkeling van de fijne motoriek denken we aan de bewegingen die met handen en vingers worden gemaakt. Bij deze ontwikkeling spelen de zintuigen een belangrijke rol. Dus horen, zien en voelen maar vooral de coördinatie tussen wat de ogen zien en de handen doen. Zo zal een baby nog wel eens mis grijpen maar een kleuter rijgt al kralen. Bij een pasgeboren baby zal spelen de eerste maanden vooral bestaan uit luisteren, kijken en voelen. Een baby kijkt graag naar kleuren en bewegingen, een mobile die draait en waar muziek uit komt zal hem boeien.

Je kunt spelletjes als 'fietsen met de beentjes' met hem doen, of liedjes voor hem zingen. Een zachte knuffel is fijn om te voelen en een rammelaar kan hij al vaak zelf bewegen. Een peuter kan steeds beter dingen met zijn handjes doen, hij kan bijvoorbeeld beter richten. Spijkertjes inslaan en eenvoudige inlegpuzzels maken. De kleuter tenslotte kan nog fijnere dingen met zijn handen doen. Onder de lichamelijke ontwikkeling vindt u speelgoed in de categorie:

Bewegingsmateriaal (B)

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind wordt uitgenodigd te lopen, duwen, sjouwen, trekken, gooien, klimmen en springen, dus waarmee grof motorische bewegingen worden gemaakt. Ook zonder de hier genoemde materialen komt een kind tot zitten, kruipen en lopen. Maar ouders/opvoeders geven kinderen graag een stimulans bij de lichamelijke ontwikkeling.

Zintuiglijk materiaal (Z)

Spelmaterialen die binnen deze categorie vallen stimuleren en activeren de fijne motoriek en de zintuigen. We denken hierbij aan materiaal dat een beroep doet op de ontwikkeling van het gehoor, de reuk, de smaak, het gezicht, tastzin, de oog- handcoördinatie. Het materiaal nodigt uit tot experimenteren, passen en meten en vergelijken (kleur/vorm).

2 Verstandelijke ontwikkeling:

Tijdens het tweede levensjaar gaat een baby ontdekken dat mensen, dieren en dingen een naam hebben. U kunt uw kind hierin stimuleren door in prentenboekjes samen met hem dingen te bekijken, aan te wijzen en te benoemen. De taal van de peuter breidt zich verder uit. Daarmee komt ook het denken op een hoger niveau. Peuters kunnen al veel beter dingen onthouden. Daarom zijn spelletjes al lotto, memorie en kleurspelletjes voor hen zo leuk. Het gaat hen nog niet zo zeer om winnen of verliezen. Ook kunnen peuters steeds beter vormen en kleuren onderscheiden. Is het bouwen als spelvorm in het tweede levensjaar nog vooral gericht op vormen in en uit elkaar halen. Op de peuterleeftijd krijgt het kind steeds meer besef van verschillende maten en vormen. Ze gaan bijvoorbeeld proberen hoe blokken op elkaar passen. Met een blokkenstoof kan een peuter door steeds de vormen in de verschillende gaten te proberen te duwen spelenderwijs de verschillende vormen gaan herkennen.

De kleuter kan al meer verband leggen tussen gebeurtenissen, zij krijgen door het spelen met blokken ruimtelijk inzicht en beginnen oorzaak en gevolg te begrijpen. Een groot blok dat op een klein blok wordt geplaatst zal vallen maar andersom niet. Blokken in verschillende vormen leren het kind begrijpen dat bijvoorbeeld 2 driehoeken samen een vierkant maken. In hun denken en doen zijn kleuters veel doelbewuster geworden, zij bedenken bijvoorbeeld van te voren wat zij gaan bouwen. Het spelmateriaal kan wat ingewikkelder worden want zij leren begrippen als groot, klein, onder, lang, kort enzovoort. Op deze leeftijd komen gezelschapsspelletjes in trek. Zij zijn nu ook in staat zich beter aan de spelregels te houden en kunnen op hun beurt wachten. Onder verstandelijke ontwikkeling vindt u speelgoed in de categorie:

Puzzels (P)

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarbij het gaat om zoeken, herkennen en bij elkaar brengen van vormen. Doel is: de vorm compleet maken.

Constructiemateriaal (C)

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind stapelt, bouwt en gebruik maakt van diverse verbindingselementen. De categorie is opgebouwd van bouwen naar construeren.

3 sociaal emotionele ontwikkeling

Bij baby's spreekt men nog niet van een echt sociaal emotionele ontwikkeling. Ze spelen nog niet samen met andere kinderen bewust na wat zij in hun omgeving zien. Dit neemt niet weg dat spelletjes al 'kiekeboe' die u met uw kind kunt spelen geen sociaal emotionele functie heeft. Spelen zonder speelgoed is ook belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind, vooral voor baby's. Voor peuters is het nog moeilijk om samen te spelen. Zij spelen vooral nog naast elkaar en niet met elkaar. Zij zijn nog erg impulsief en moeten nog leren rekening te houden met andere kinderen. Een peuter wil bijvoorbeeld het liefst de treinbaan alleen in elkaar zetten. Op deze leeftijd gaan zij al wel nadoen wat zij in hun omgeving zien. Zij hebben de trein bijvoorbeeld zien rijden en gaan dit nadoen. Omdat peuters nog zo sterk op zichzelf gericht zijn in hun spel is het voor hen moeilijk om de wat ingewikkeldere gezelschapsspelletjes al te spelen. Ze kunnen nog niet zo goed op hun beurt wachten en de regels zijn nog te moeilijk voor ze.

Kleuters willen graag weten hoe alles in elkaar zit. Voorlezen kan hen helpen de wereld om zich heen te begrijpen. Bovendien wordt de ontwikkeling van de taal hierdoor gestimuleerd. Het kind leert nieuwe woorden. Moet bovendien luisteren en zich concentreren op het verhaal. Hij is minder op zichzelf gericht en beseft nu ook dat hij een eigen individu is tussen andere mensen. Hij gaat onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Samen spelen wordt belangrijker en de kleuter leert zich verplaatsen in andere mensen. Met poppen en verkleedkleren speelt de kleuter na wat hij heeft meegemaakt. Zij spelen graag winkeltje, vader en moedertje of spelen een bezoek aan de dokter na. Zo leren zij spelenderwijs hoe de wereld in elkaar zit en met hun gevoelens om gaan. Ook het doorzettingsvermogen van de kleuter is groter geworden. Zij plakken, kleien en verven graag en maken ook eerder iets af waar zij aan zijn begonnen. Onder sociaal emotionele ontwikkeling vindt u speelgoed in de categorie:

Fantasiemateriaal (F)

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee het kind naspeelt wat het ziet en meemaakt. Fantasiemateriaal is nodig bij het verwerken van gevoelens. Het kind experimenteert met verschillende rollen. Naarmate een kind ouder wordt, speelt het situaties die het niet zelf meegemaakt heeft, maar die het heeft leren kennen uit boeken, verhalen of Tv-series. Het kind kan terug gaan in de tijd (riddertijd) of in de toekomst leven (Sciences Fiction verhalen). Kinderen hebben fantasiemateriaal nodig om met elkaar, zichzelf en de grote mensenwereld om te leren gaan.

Creativiteit- en expressiemateriaal (E)

Binnen deze categorie vallen spelmaterialen waarmee kinderen zelf vorm kunnen geven en/of zichzelf kunnen uiten. Beeldend materiaal (zoals papier, verf, klei), gereedschap (zoals hamer, schaar en weefgetouw), voorgeconstrueerde materialen (zoals stempels, gipsvormen) en muziekinstrumenten horen in deze categorie thuis.

Gezelschapsspellen (G)

Binnen deze categorie vallen die spellen die primair bedoeld zijn om met meerdere personen te spelen. Het speldoel staat vast en moet volgens afgesproken regels bereikt worden.

 

 

 

 

 

 

In deze lijst vindt u het speelgoed wat u in onze speelotheek kunt vinden.

Om het zoeken met uw kinderen nog leuker te maken zullen onderstaande artikelen aankomende periode voorzien worden van een afbeelding.

De artikelen zijn ingedeel in de catogorie waar het speelgoed onder valt. Het nummer wat er voor staat is het uitleennummer.

 

B  ( Buitenspeelgoed)

       1  Groene loop/duw auto                             

       2  Step (grote step blauw/geel/rood)       

       3  2 in 1 soccer goal set 2x + bal          

       4  Springstok                                   

       5  Lego Explore                                

       9  Poppenwandelwagen                     

      10  Waveboard   

                                      

      11  Auto + Caravan                              

      12  Bobbycare duozit                           

      13  Stoepkrijt mandela designer  

                                       

      14  Knijper little tikes + helm                               

      15  Zakkenloopzakken                         

      16  Skilatten (hout)                              

      17  Rolschaatsen                                

      18  Stoepkrijt mandala designer  

                                       

      19  Scateboard met handvat                  

      20  Tractor met aanhanger                    

      21  Balanceer borden                           

      22  Airhockey tafel

                                                        

      23  Speeldoek blasius                          

      24  Lieveheersbeest loopauto   

                                            

      25  Kiepauto                                      

      26  Hockeyset                                                        

      28  Lolobal                                        

      29  Ballentent                                     

      30  Skippy-olifant   

                            

      32  Star wheel                                    

      33  Straatvoetbaltas 1                           

      34  Shovel                                        

      35  Mega badminton                            

      36  Veiligheidshelm                             

      37  Stelten                                         

      38  Rondbaldoel                                 

      39  Inline skates                                 

      40  Loekie  stepje                    

      41  Hinkelmat                                     

      42  Kubb                                           

      43  Veiligheidshelm                             

      46  Poppenwagen 

                                                 

      47  Kegelspel                                     

      48  Mijn eerste rollers                          

      49  Spacescooter                                

      50  Eenwieler                                     

      51  Skippybal geel                              

      52  Rugbybal                                     

      53  Star wheel                                    

      54  Puky  step                                    

      56  Skippybal geel                              

      58  Pedalo                                        

      59  Indianentent                                 

      60  Knotshockey                                

      62  Volleybalveld                                

      63  Vangspel                                     

      64  Vangnetjes spel                             

      65  Loopauto groot - blauw/geel             

      68  Loopauto                                     

      69  Loopstok Kikker                            

      72  Luchtkasteel                                 
                      

      73  Kleine skippybal                            

      74  Markeer discs                               

      75  Loopkevers                                  

      78  Wip Wap Dolfijn                            

      79  Circustent                                  

      80  Tent                                            

      81  Springbal op stok                          

      82  Lintjes                                        

      83  Loopfiets                                     

      84  Puky step                                     

      85  Zomerski's                                   

      86  Trike                                           

      87  Trike                                           

      88  Trike                                        

      89  Trike                                           

      90  Eierloopspel + jongleerballen           

      92  Groot boter kaas eieren                  

      93  Pijl en boog                                 

      96  Grote skippybal                             

      99  Skeelers maat 34                            

    100  Trampoline 183 cm met vangnet        

    106  Speelkubussen                              

    107  Schommeltol                                 

 

C (CONSTRUCTIE)

       1   Blokken (Wedgits building blocks)              

       2  Tom Tec T                                    

       3  Kidknex                                       

       4  Marble run (knikkerbaan)                 

       5  Nopper                                        

       6  Magnetix                                      

       8  Constructieset middel                     

       9  Moov Streetkit 01                           

      10  Technico (constructie)                    

      11  Houten blokjes                              

      12  Trein                                           

      13  Smoby werkbank                            

      15  Lego Technic                                                      

      17  Lego straatplaten                           

      18  Dierentuin                                    

      19  Knikkerbaan                                 

      20  Kapla                                          

      21  Brio bouwdoos                              

      22  Brio bouwdoos creatief                    

      23  Duplo primo                                 

      24  Tic-tac-toc (hamertje tik)                  

      25  Clicks Bouwblokken                       

      26  Lego ton                                      

      27  Smartmax Drive en Fly                     

      28  Smartmax Stunt   

 

E (Educatief)

       1   Mini Electro voor de allerkleinste                

       2  Tiptoi Starterset Op de boerderij        

       3  Memory spel                                 

       4  Maan , roos, visv letterdoos              

       5  Houten kralen                               

       6  Multi Rijm                                     

       7  Wegenmat met auto's                      

       8  Ik leer Engels                                

       9  Dinosauriers                                 

      10  Wat leer ik op de kleuterschool         

      11  Doktersdoos                                 

      13  Spel; Het grote maan roos vis letterspel                           

      14  Mini loco                                     

      15  Dierenboerderij   (2 dozen)               

      16  Tel  begrip                                    

      17  Titanic Smart Game                        

      18  Plastic kralen                                

      19  Ik leer rekenen                              

      20  Ik leer lezen                                  

      21  Electro pocket                               

      22  Maan, roos vis dubbelwoordspel       

      23  Computer: V-tech spelcomputer         

      24  Boerderij met sorteervormen             

      25  Computer: Dora's laptop                  

      26  Electro beesten blokken                   

      27  Electro Disney animalfriends            

      29  Computer: Laptop Clementoni           

      30  Electro Brain Box                           

      31  Mini Loco                                     

      32  Ik leer kleuren en vormen                 

      33  Smart Game Bunny Boo                   

      34  Ik leer muziek                               

      35  Tip Toy Globe                               

      36  Gitaarboek speel je mee                   

      37  Electro I speak English with Dora       

      38  Bambino loco                                

      39  Electro Start                                  

      40  Kaartspel: Hoofdrekenen tot 100        

      41  Gitaar                                          

      42  Muziekhuis                                   

      43  Kralenplank                                  

      44  Electro Sound (geheugenspel)          

      45  Kaartspel: De tafels van vermenigvuldigi                           

      46  Blokkentoren Castle Logix               

      47  Stad leuk en leerzaam                      

      48  Spelend leren: de klok                    

      49  Activiteitenbord    Plop             

      59  Spel: Memory                                

      60  Rijmlotto